2009

Január közepén Nagykovácsiban jártunk, a Mobilitás által szervezett Ifjúsági Képzők Fórumán. A találkozónak az volt a célja, hogy a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat FLP Programirodája tájékoztassa az ifjúsági képzőket a 2009. évi újdonságokról, és közösen értékeljük a Fiatalok Lendületben Program tapasztalatait. Mivel mi nem vagyunk „Pestre járósak” ezért megelégedésünkre szolgált, hogy olyan szervezeteket is megismerhettünk, akiknek az örömeivel és bánataival e nélkül, talán soha nem találkozunk. Még ebben a hónapban „Messzelátó” címmel egy új programot indítottunk, amelynek keretében az észak-alföldi régióban működő ifjúsági szervezetek vezetői, munkatársai, ifjúsági segítők és fiatalok közösen gyakorolták a nyilvános beszédet és a nyilvános szereplést. A képzés részeként két alkalommal fotós gyakorlatot is tartottunk a prezentációkészítés segítése érdekében. Februárban a debreceni diákönkormányzat tagjait okítottuk retorikai és PR ismeretekre. Márciusban az Ezek a fiatalok konferencia sorozat aktuális programját forgattuk, majd a kisújszállási civil szervezetek felkérésére két alkalommal is képzést tartottunk csapatépítés és szervezeti népszerűsítés témájában. Még ebben a hónapban a Regionális Ifjúsági Fórum részeként Hajdúnánáson vettünk részt egy együttműködési közösségi találkozón. Elvállaltuk a RIF teljes arculatának az elkészítését, amire egyesületen belül pályázatot hirdettünk. A nyertest a következő, a debreceni Rocksuliban tartott RIF találkozón választották ki a többi szervezet képviselői. A győztes Fórizs Attila önkéntesünk ugyan már hazautazott Margitára, de utódja a csíkszeredai Dávid Alpár szívesen vállalkozott az arculati kézikönyv elkészítésére. Április elején a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének országos képzéssorozatának második, pécsi állomásán kommunikációs tréninget tartottunk kicsiknek és nagyoknak. Áprilisban Hortobágyon ÖNINDÍTÓ néven tréninget tartottunk kezdő EVS küldő, koordináló és fogadó szervezeteknek. A Diszinfo (Mezon) felkérésére rögzítettük az április végi Hajdú-Bihar megyei szakmai ifjúsági konferencia hang és képanyagát. Közvetlenül utána tartottuk meg Hortobágyon GENERÁTOR nevű képzésünket, olyan fiataloknak, akik a FLP ifjúsági kezdeményezései után érdeklődtek.

csapatepiteshortobagy03

Májusban a debreceni HAHA Egyesület és a holland TOP 25 szervezet közös rendezésében egy közlekedésbiztonsági akciósorozat indult. A HAHA megkért minket, hogy örökítsük meg a kampány debreceni állomását. Az ügyet mi EZZEL  támogattuk. Pierre Baudchon francia önkéntesünk, már egy fél éve dolgozott azon, hogy debreceni és lille-i festőművészek kölcsönösen kiállíthassanak a másik városban. A két város kulturális vezetését sikerült meggyőznie arról, hogy támogassák az elképzelését, pártfogónak a Medgyessy Ferenc Gimnázium, az Alliance France, és az Új Inkognitó Bár vezetése is beszállt. Minderről készítettünk egy KISFILMET is. A Messzelátó programunk idején kezdtek el vitázni a résztvevő fiatalok azon, hogy kortársaik miért közömbösek a közösségi élet iránt. Végső eredményre nem jutottak, de arra igen, hogy valamit tenni kell. Ekkor találtuk ki közösen a Youth Info Action programot, aminek a lényege az, hogy nem azt kell várni, hogy bekopogjanak az érdeklődők az ifjúsági irodákba, hanem ki kell menni terepre. A két egyetemi város, Debrecen és Nagyvárad fiataljai összefogtak, hogy közösségi lehetőségekről információt adjanak kortársaiknak. Az első májusi székelyhídi StudFest kezdeményezés júliusban folytatódott, Maili Tannenberg észt önkéntesünk a Campus Fesztiválos akciónkról készített is egy SLIDE-SHOWT. Augusztus 20-án elmentük Szajolra, ahol az ifjúsági klubosok kértek meg minket arra, hogy segítsünk nekik egy Külföldi EVS önkéntest fogadni. Valószínűleg el is indítottuk őket a „lejtőn” hiszen már nem csak fogadni, hanem küldeni is akarnak. Szeptemberben a budapesti Képzők Képzése tudásával felvértezve, Hajdúszoboszlón az ÚTON EGYESÜLET  felkérésére, munkatársaikkal közösen EVS indulás előtti képzést tartottunk. Október a DISZINFO jegyében telt, a Youth Info Action teaház után egy nemzetközi csereprogramon vettünk részt ahol olasz, szerb és debreceni fiatalok azt a feladatot kapták, hogy egy KÖZÖS SZÍNHÁZI PRODUKCIÓT valósítsanak meg. Novemberben jött a Fekete Sereg. Vagyis mi mentünk az általuk szervezett túristvándi roma felkészítő programra. Ezt is jól MEGÖRÖKÍTETTÜK!!!
Az évet a Mobilitás szakmai napján való bemutatkozással zártuk, karácsonyra hazamentünk egy kicsit elájulni… Sűrű évünk volt.

Közhasznúsági jelentés 2009

 

Add a Comment