Egyesületünknél évek óta dolgoznak helyi önkéntesek. 2006 óta az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) fogadóhelye is vagyunk, 2009-től pedig küldő szervezetként is tevékenykedünk. A program keretében az egyesületnél dolgozó fiatal önkéntesek rádióműsorokat, televízió műsorokat és rövid animációkat készítenek elsősorban a kulturális azonosságok és különbözőségek és a helyi, illetve a nemzetközi ifjúsági munka témáiban.

Nechita Zoltán
Mikor eljöttem Nagyváradról, semmit nem tudtam a rádiózásról, és most lassan egy év után úgy érzem kicsit sokat is tudok. Elvették tőlem a rádiózás örömét, ha rádióműsort hallgatok, akkor szakmailag figyelem (hangsúlyozás, levegővétel, zenék keverése, különböző vágási technikák). Ugyanakkor rengeteget tanultam, eleinte nagyon sokat foglalkoztak velem. Emlékszem az első gyakorló interjúm megvágása 5 órát vett igénybe (ez körülbelül egy 4-5 perces hanganyag átszabása 3 percre) most körülbelül ennyi időt vesz igénybe a teljes műsor elkészítése. Amit külön szeretnék kiemelni, hogy a projektünknek kézzel fogható terméke volt, vannak ismerőseim, akik önkéntesek, és sokan irigyelnek a projektemért. Egyszóval jó volt, nagyon kellemes egy év az életemből, és ezt főként a fogadó szervezetemnek köszönhetem. Szerencsém volt velük, hogy nem ingyen munkaerőben gondolkoznak, hanem partnerként kezeltek, csapatot alkottunk.

Szabó Réka
Egy „73 km” nevű, Debrecen és Nagyvárad közötti kapcsolatot erősítő, heti rádióműsort készítettem egy önkéntes társammal. Ez a műsor Debrecen városát mutatta be a mi szemünkön keresztül. A cívisváros hagyományaival, eseményeivel, az itteni emberekkel, érdekességekkel foglalkozunk hétről hétre interjúk és hírek formájában. Amikor ide érkeztem, az volt a célom, hogy betekintést nyerjek egy év alatt a médiába. Ennél sokkal többet kaptam. A média világa sokkal összetettebb és nehezebb, mint ahogyan az önkéntességem előtt valaha is gondoltam volna. Azt hittem, hogyha nem kell kiállnom az emberek elé, akkor nem lesz semmi nehéz ebben, pedig sokkal nehezebb csak a hangunk által elmondani azt, amit akarunk. Egy év alatt a projekt során sokat tanultam arról, hogy hogyan is kell kommunikálni az emberekkel, megértetni magam velük. Sokkal több pluszt adott ez a projekt, mint amire számítottam; mondhatnám azt is, hogy a projekt által felnőttem egy kicsit.

Boldizsár Zoltán
A Hang-Kép Egyesületnél egy animáció sorozatot ill. egy weboldalt készítettem. Az animációk tematikája a Debreceni és Nagyváradi szokások, életképek, helyzetek stb. különbségei ill. hasonlóságai.  Minden ötletet át lehetett beszélni, átgondolni, hogy kivitelezhető-e egyáltalán, vagy csak poén szintjén működne. Itt megjegyzem, hogy a legtöbb ember tetszését elnyerő animáció, az csak egy poén, viszont úgy látszik nagyon is jól sült el. A projekt által jobban elmélyülhettem a szakmában, hiszen, ha “nagy” leszek animációs filmrendező szeretnék lenni, ezért hasznos gyakorlatnak tartom ezt a fél évet, kipróbálhattam pár, számomra új technikát, és mindemellett a diplomamunkám is kiforrt közben rendesen. Tehát mindenképp hasznosnak látom a jövőmre nézve az itt eltöltött időt. Ugyanakkor megismerkedtem olyan emberekkel is, akikkel talán a jövőben más projektben is együtt tudnék dolgozni.

Sándor Levente
A 73km nevű programon belül, animációk elkészítésével foglalkoztam, melyek a határmenti kommunikációt, illetve együttműködéseket hivatottak elősegíteni, valamint a két ország (Románia – Magyarország) és a két város (Nagyvárad – Debrecen) közti különbségeket és hasonlóságokat bemutatni. Megismerkedtünk animáció készítőkkel, videósokkal, fotósokkal, akik mindannyian segítettek. Kijövetelem előtt nem készítettem egy animációt sem, a projekt végén pedig hat darab animáció lett már mögöttem, ami szakmailag elég sokat jelent. A projektemet sikeresnek tartom, mivel az ilyen apró kis vicces, vagy éppen elgondolkodtató animációk révén úgy érzem a két város/ország lakói kicsit betekintést nyerhetnek a másik életébe, illetve remélhetőleg együttműködésre késztetik őket. Mindenképpen a szakmában fogok elhelyezkedni otthon, mivel hasonló jellegű egyetemet végzek, így a kint eltöltött fél év szakmai tapasztalatnak is kitűnő volt számomra.  Egyetlen negatívum, hogy néha el kellett viselnem mások kevésbé ízletes konyhatechnikáját, de mivel minden rosszban van valami jó, ebből adódóan megtanultam főzni, amit mindig is terveztem.

Abigel Magochi
A Kommunikációs Készségek és Képzés projekt keretében megtanultam hangot vágni és keverni, valamint hírt szerkeszteni. Főleg rádióműsorokat készítettem, de segítettem megszervezni különböző rendezvényeket is, legtöbbjükön interjúkat és vox-pop-okat is készítettem. Megtanultam milyen is egy nemzetközi környezetben dolgozni. Kipróbálhattam magam a filmezés terén is, helyi fiatalokkal és más önkéntesekkel közösen fedeztük fel a régi és a mai Debrecen meghatározó arcait. Részt vettem az egyesület nyilvános beszéd képzésein is, ahol gyakorolhattam milyen is előadást tartani egy nagyobb közönségnek. Egy promóciós CD-t is készítettem, amelyen 16 debreceni zenekar egy-egy zeneszáma és angol nyelvű bemutatása található. A CD célja, hogy Debrecen amatőr zenei életét bemutassa Európának. Nagyon elégedett vagyok a projektemmel, számtalan eseményen részt vettem, ahol a nyelvi, kommunikációs és szervezési készségeimet is használhattam és fejleszthettem. A szállásom szuper volt, pont a belvárosban, közel minden olyan helyhez, ahova eljártam. Fejlesztettem a beszédkészségemet, magtanultam úgy beszélni, mint a rádióban szoktak, és észrevettem, hogy állásinterjúkon is jól jött a rádiós hang. Mindenkinek ajánlom ezt a projektet, aki új készségeket akar tanulni, és fel szeretné fedezni a személyiségének egy másik oldalát. Megtanultam milyen is az újságírói élet.

Csoki
Lehetőségem volt megismerni a Hortobágyi Nemzeti Parkot, nemcsak, mint turista, de mint önkéntes is, hiszen igazán ritka madarakat etettem és segédkeztem a madárpark körül. Az ottani munka segítségével fejlesztettem magyar és angol nyelvű kommunikációmat, hiszen sok külföldivel találkoztam. Cikkeket is írtam a Madárkórház havi magazinjában, valamint több önkéntes társammal közösen egy többnyelvű audió információs CD-t készítettünk a Madárkórház és a Madárpark látogatói részére. Az anyagot magyar, angol, román, német és francia nyelveken készítettük el. Be kell vallanom, hogy, amit a projektem keretében végeztem, teljesen megfelelt az elvárásaimnak. Sokat tanultam a kulturális különbözőségekről és ez hozzájárult a projektem sikeréhez. Fejlesztettem kommunikációs készségeimet, megtanultam átgondolni mit is akarok és azt tudatosan, célzottam elmondani, ez azóta is sokszor jól jött. Tervezem, hogy hosszú-távú együttműködésbe fogok a hortobágyi Madárkórház Alapítvánnyal. Mindenkinek ajánlom az EVS projektet, aki szeretne dolgozni, tanulni és fejlődni egy idegen kultúrában úgy, hogy közben olyan projektekben vesz részt, amik a helyi közösség javát szolgálják.

Kemi
Az EVS szolgálatom alatt rövid filmeket, valamint különböző audiovizuális termékeket készítettem. Ezek többsége azt a célt szolgálta, hogy fejlődjön és erősödjön a határmenti kommunikáció a Hajdú-Bihar – Bihor eurorégióban. Jártunk forgatni, majd következett a filmvágás és az utómunkák. Részt vettem a Mobilitárs ifjúsági magazinműsor készítésében is. Sokat fotóztam, különösen valamilyen ifjúsági eseményt, találkozót, illetve természetfotó túrákon is részt vettem. Részt vettem az egyesület által készített audiovizuális termékek készítésében is (szinkronizálás, feliratozás, DVD és CD borítók tervezése), valamint segítettem különböző rendezvények megszervezésében is. Ezeket korábban magamtól nem tudtam volna megcsinálni, de így, hogy egy közösségben dolgoztam, sokkal egyszerűbb volt. A projekt az elvárásaim szerint alakult, igazán éveztem a munkámat. Új kapcsolatokra és barátokra tettem szert az egy év alatt, úgy, hogy közben új készségeket is elsajátítottam a munkámmal kapcsolatban. Komoly munkatapasztalatot szereztem a filmezés és a fotózás terén, és hasznos tagja lehettem a fogadó szervezet csapatának, úgyhogy sikeresnek tartom a projektemet.

Fórizs Attila
A projektem keretében rövid filmeket, videókat és különböző helyi és nemzetközi ifjúsági eseményeket bemutató audiovizuális termékeket készítettem. Részt vettem a Mobilitárs magazinműsor készítésében, ami az Észak-alföldi régió ifjúsági szervezeteit mutatta be. A műsort havonta 12 helyi TV csatorna adta le. Grafikai terveket és animációkat is készítettem a saját magam és az egyesület más tagjaival közösen készített rövid filmekhez. Megtanultam, hogy a jó ötletek igenis teret kaphatnak és ez hozzájárult ahhoz, hogy bátran kezdeményezzek új dolgokat. Sok referencia munkával (média termékkel) térek haza, ami igen hasznos lesz, hiszen ezen a területen szeretnék munkát vállalni.


Pierre Baudchon
Egy francia és magyar művészek közötti cserét szerveztem. Ennek része volt az ötletek összegyűjtése, a művészek felkutatása, a kiállítóterek megszervezése, egyeztetés a partnerekkel, az utazás megszervezése és a projekt ideje alatti tolmácsolás és fordítás. Ezen kívül segédkeztem videó interjúk készítésében is, ahol az újságírók mellett operatőrként és technikai segédként dolgoztam. Sokat tanultam a filmfelvételről, a szerkesztésről, a fényképezésről, DVD tervezésről és készítésről és a csapatban való munkáról. Részt vettem egy horgász táborban is, ahol sok új barátot szereztem. Jó volt felfedezni, milyen is az élet egy egyesületen belül. Amikor hazamegyek Franciaországba, én is szeretnék alapítani egy egyesületet.

Maili Tannenberg
Nagyon elégedett vagyok az önkéntes szolgálatommal, amit a Hang-Kép Egyesületnél töltöttem. Sokat tanultam különböző területeken: személyes fejlődésben, a feladatokkal kapcsolatosan, a helyi életről, a magyar kultúráról és nyelvről, az országról általánosan, stb. Megtapasztaltam milyen is egy kis közösségben élni, együtt dolgozni, egymásra főzni és segíteni egymást. A fő feladatom az volt, hogy különböző ifjúsági eseményeken, képzéseken és konferenciákon fotózzak. Lehetőségem volt többet tanulni a képszerkesztésről, hogyan is kell egy filmet forgatni és megtanultam több szoftvert is használni (Adobe Premier, After Effects és Photoshop). Mindezek mellett megtanultam azt is, hogyan készítsek rövid interjúkat egy rádióműsorhoz. Sokat utaztam Magyarországon, szerte mindenfele, gyakran a kollégáimmal a forgatások kapcsán, máskor pedig csak a barátaimmal. Nagyon kedves mentorom volt, akivel bármikor beszélhettem. Gyakran találkoztunk és megismertette velem a helyi zenei és kulturális közegeket. Úgy gondolom, hogy a személyiségem határozottan sokat fejlődött az egy év alatt. Minden korábbi magyar nyelvtudás nélkül érkeztem ide, és büszke vagyok hogy elértem egy olyan szintet, amikor már majdnem mindent értek és a mindennapi életben könnyen boldogulok a beszéddel is. Otthon éreztem magam, szeretem helyi barátokat, megismertem a magyar kultúra sokszínűségét és élveztem a szabad időmet, csakúgy, mint az önkéntes szolgálat egészét.

Dávid Alpár
Az EVS projektem alatt, többnyire operatőri munkával foglalkoztam illetve a lefilmezett anyagok editálásával, de volt rá példa, hogy reklámgrafikai munka is került az asztalomra, ez egy arculati kézikönyvet és egy kiadványt jelent. DVD borítok és korongtervek, és multimédiás menük elkészítésében is volt részem. Több nagyobb projektben is részt vettem, mint pl. a Hungary Guide illetve a még mindig tartó FLP videó klip sorozatban is. A fogadó szervezetem biztosított személyi támogatást, azaz mentort, akiért nagyon hálás vagyok, hisz nagyon sokat tanultam tőle. De tulajdonképpen nemcsak személyi támogatásban volt részem, hanem egy barát személyében. Részt vettem több ifjúsági kezdeményezésben, képzésben és több nemzetközi ifjúsági cserébe is bepillanthattam. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy kipróbáltam magam, mint EVS önkéntes. Meg vagyok elégedve maximálisan a projektemmel, azzal foglalkozhattam, amit szeretek, ritkán, ha problémába ütköztünk, az egy izgalmas kihívásnak minősült és büszkén mondhatom, hogy mindig sikerült a csapattal megoldani bármilyen problémát. Így az egy év alatt egy igazi csapatfeeling kovácsolódott össze, amit másképp nem is tudnék értékelni, mint hogy elképesztően jó volt! Előre megbeszéltünk minden apró kis részletet, azt meg átrágtuk egy párszor, hogy kristályosodjon ki, majd, csak nyugodtan neki kezdtünk, és elvégeztük azt. Rengeteg más országokból érkezett emberrel találkoztam, ez egy hatalmas tapasztalat volt, amivel gazdagodtam, és amit életem során használni tudok.

Federica Granati
A projektem két fő tevékenységből állt: egyrészt a Fiatalok Lendületben Programot népszerűsítettem különböző rendezvényeken és ifjúsági kezdeményezések során, másrészt dokumentáltam is ezt a munkát, filmet forgattam, vagy fotóztam, melyekből rövid fotó- és videó-anyagokat készítettem. Így megtanultam, hogyan is kell egy filmet elékészíteni, új technikákat ismertem meg és egyben belekóstoltam különböző promóciós rendezvények szervezésébe is, ami együttműködést és csapatmunkát kívánt. Elégedett vagyok a szolgálatommal és az egész élménnyel. Az egyesületnél végzett munka pontosan az volt, amit vártam. Nem értek meglepetések, minden úgy volt, ahogy azt az adatbázisban feltüntették. Különféle audiovizuális anyagokat készítettem, ahogy terveztem és nagyon sok kedves emberrel ismerkedtem meg ezen hónapok alatt. A fogadószervezettel a kapcsolatom barátságos és informális volt, így egy nyugodt környezetben tudtam dolgozni, és az ötleteimet is könnyedén megoszthattam. Sokat profitáltam ebből a tapasztalatból, egyre többet és többet tanultam az új helyzetek és a különböző események során. Azt mondhatom, hogy személyes készségeim és a világról alkotott képem nagyban fejlődött.

Gálfi Júlia Lilla
A projektem során nagyon sok ifjúsági programon vettem részt, ahol főleg fotóztam és gyakran filmet is forgattam más önkéntesekkel közösen. Mivel főleg a rajzolás és a grafikai munkák érdekelnek, így több DVD borítóját, kiadvány tervét is elkészítettem, illetve egy demokrácia projekt logóját is én terveztem meg. Több új szoftvert is megismertem és mivel egy nemzetközi csapatban dolgoztam, fejlődött az angol nyelvtudásom is Az itt töltött EVS projekt úgy érzem, túlszárnyalta az előzetes elvárásaimat. Számomra igen sikeres volt az itt töltött projektem, változatos tevékenységekkel teli.

Hátszegi Zsolt

Az egy évem alatt kétség kívül sokat fejlődtem egy határozottan pozitív irányba (csapatmunka, együttműködés, pozitív hozzáállás, egyetértés, stb.) Elsősorban filmeket és animációkat készítettem, de gyakran fotóztam és grafikai feladatokat is kaptam. Az egyesület bármely tagjára számíthattam, ugyanis elsősorban barátaim mindannyian, mintsem munkatársak. Az egyesület segítségével részt vettem nyilvános beszéd képzéseken és sokat gyakoroltam az angol nyelvet. Sok filmet forgattunk, sokat dolgoztunk, amit az egyesület vezetői bőségesen megháláltak segítőkészségükkel, kedvességükkel és bőséges ellátással. Sok negatív tulajdonságom halványodott, de ami fontosabb, hogy nagyon értékes pozitív tulajdonságom alakult ki. Toleránsabb és nyíltabb embernek mondanak a régi barátaim, az egyetértés sikerét is sokkal gyakrabban tapasztalom, mint korábban.

Bryn Watkins

Elsajátítottam a filmkészítés alapjait (forgatás, vágás, utómunkák, stb.). Egy regionális TV-s magazinműsor készítésében vettem részt, főleg, mint riporter. Angol és magyar nyelven is készítettem interjúkat. Sok felvételt szerkesztettem, vágtam (az Adobe Premiere programban), szkripteltem, feliratoztam, narrációkat írtam és mondtam fel. Segítettem egy ifjúsági demokrácia projekt megvalósításában, több gyakorlatot is terveztem hozzá és vezettem műhelymunkákat is. Blogot írtam a programokról és a Fiatalok Lendületben Programot is népszerűsítettem diákok és fiatalok körében különböző programokon és fesztiválokon. Minden, a munkámhoz szükséges képzést megkaptam az egyesülettől, és segítettek az adminisztrációs ügyek intézésében is. Nagyon elégedett vagyok a projektemmel, csodálatosan sikeres volt. Az itt betöltött szerepem is fejődött az egy év alatt, de olyannyira, hogy felülmúlta a várakozásaimat. A fogadó szervezetem igazán kitűnő volt. Ez az év segítette a személyes fejlődésemet is, rugalmasabb lettem és a médiamunkának köszönhetően fejlődött a társasági és kommunikációs készségem is. A jövőben mindenképpen hasznos lesz a média tapasztalatom, illetve az, hogy megtanultam megtervezni és levezetni különböző műhelymunkákat.

Alberto Lozano Hernandez

Az EVS szolgálatom során különböző média projektekben vettem részt. Főleg filmeket forgattam és animációkat készítettem egy nemzetközi csapat tagjaként. Ezenkívül több slide-show-t és promóciós tervet is készítettem különböző ifjúsági programok kapcsán. Részt vettem az EVS és az európai tudatosság erősítésének a népszerűsítésében is. A fogadó szerveztem és a projektem kitűnő volt, az elvárásaimat nagyban felülmúlták. Lehetőségem volt a nyelvi készegeimet is fejleszteni és a csapatmunkában is jobb lettem. Sokat utaztam és számtalan új helyet és embert megismertem. A szállásom mindig nagyon jó volt, annak ellenére is nagyon tetszett, hogy a projekt elején egy másik önkéntessel osztoztam a szobán. Később egy másik lakásba költöztem, ahol saját szobám volt. Az egyesületnél olyan volt, mintha egy nagy család tagja lennék. Soha nem volt gondom a zsebpénzzel, a nyelvi képzéssel vagy a mentorommal. Úgy gondolom, türelmesebb, elfogadóbb és szerényebb lettem és fejlődött az európai öntudatom is. Nem tudom, hogy ez az élmény mennyire lesz hasznos abban, hogy egy új állást találjak, biztos vagyok benne, hogy jobb ember lettem és sokkal eltökéltebb, hogy szembenézzek a jövő kihívásaival.

Zsidó Erika

Leginkább forgatásokon vettem részt operatőrként egy nemzetközi csapatban. Ennek köszönhetően sokat utaztam és kirándultam. Több rendezvényről készítettünk kisfilmeket és fotókat. Ez sokat segített a helyi közösség és fiatalok megismerésében. Emellett sok kitelepülésünk volt, ahol fiatalokat tájékoztattunk Európáról, a Fiatalok Lendületben Programokról és az EVS-ről. Így vettünk részt több ifjúsági fesztiválon és táborban. Voltam ifjúsági cserén, demokrácia projekten, képzéseken. Készítettem grafikai, arculati elemeket is. Kipróbálhattam magam egy videó műhelymunkán is, mint képző. Sokat fejlődött az angol nyelvtudásom a nemzetközi csapatnak köszönhetően, bátrabb lettem. A szállásom egy kétszobás, nagyon jól felszerelt lakásban volt, ahol egy másik önkéntessel laktam együtt. Az ellátásunk nagyon jó volt, hetente vásároltunk és egymásnak főztünk. Az előzetes elvárásaimat magasan felülmúlta a projekt. Egy nagyon jól működő csapatba kerültem bele, magas tudásszinttel rendelkező emberek közé. Nagyon sokat fejlődtem az egy év alatt, mintha kinyílt volna előttem a világ. A Hang-Kép egyesületnél eltöltött egy év alatt mégis a legnagyobb érték, amit kaptam az a csodálatos emberek, akiket megismerhettem, és a barátjuk lehettem. A családom helyett a családom voltak. Mindenkinek ajánlom az EVS-t, egy maradandó élményt ad.

Dedu Delinke

A projektem során nagyon sok szerepben kipróbálhattam magam. Számos forgatási gyakorlaton vettem részt, melyek során voltam a kamera mögött és előtt egyaránt. Betekintést nyertem az operatőri munkába, a fények beállításának fontosságába és a riporteri szerepbe is. A fogadó szervezetem sok kommunikációs képzést szervezett, melyen én is részt vettem, mint operatőr vagy fotós, sokat tanultam. Az EVS projektem az elvárasaimon felüli volt, olyan dolgokra is lehetőségem nyílt, amire nem számítottam. Minden téren pluszt nyújtott számomra. Nyilvánvalóvá és lekövethetővé vált a fejlődésem a kezdetektől. A projektjeim sikerét pedig a barátaim elismerése és tetszése fejezi ki a legjobban. Ám ezek a sikerek és munkák annak is köszönhetőek, hogy sok segítséget, támogatást kaptam a fogadó szervezetemtől, így a munkafolyamatok gördülékenyen és barátságos, olykor családias hangulatban teletek. A szállással és az ellátással teljesen elégedett vagyok. Sokat fejlődtem, most már nyitottabb és bátrabb vagyok, ha egy új társaságba kerülök, jobban feltalálom magam, könnyebben kommunikálok. Az álláskeresésben sokat fog segíteni az, hogy magabiztosabb lettem, határozott, egy igazi csapatjátékos. Számomra ez volt az eddigi legjobb évem. Rengeteg minden történt velem, rengeteg embert megismertem, sokat utaztam, sok mindent felfedeztem, többek között önmagamat is. Olyan dolgokba is belevágtam, amikbe azelőtt nem mertem volna, megismertem a határaimat és tágítottam. Nagyon jót tett a fejlődésemnek, és egy fantasztikus közösségbe csöppentem.

Csiszer Attila

Feladatom az egyesületnél animáció készítés, operatőri feladatok elvégzése, filmvágás és némi design elem elkészítése volt. E mellett sok érdekes programon vettem részt, amiknek a megszervezésében, lebonyolításában is szerepet vállaltam. Sok emberrel ismerkedtem meg. Szabad időnkben szerveztünk kirándulásokat általunk nem ismert magyarországi településekre, hogy jobban megismerjük a fogadó ország kultúráját. Az egyesületnél nagy hangsúlyt fektettünk a szülinapok, különleges események megünneplésére. A közösségi élmények által a csapat jobban megismerhette egymást, összetartóbb lett. Saját kezdeményezéseimet (mint például egy rövidfilmes pályázat) teljes mértékben támogatta az egyesületem technikai felszereléssel, szakmai tanácsadással egyaránt. A szállás tökéletesen megfelelt az elvárásaimnak. A zsebpénz összegével tisztában voltam. Szűkösen, de elég volt. Úgy gondolom, hogy a személyes fejlődésemet nagy mértékben elősegítette az itt töltött egy év. A közös programoknak, képzéseknek köszönhetően a szociális készségem fejlődött. A munkahelyi tapasztalat szempontjából sok új készséggel gyarapodtam. Korábban is úgy gondoltam, hogy képi anyagokkal foglalkoznék a jövőben, és ebben ez az egy év csak megerősített. Az egyesületem fő profilja is ugyanez, ezért úgy gondolom, hogy ritka jó választás volt.