2021

Januárban a hideg hullámmal együtt folytatódott a járvány tavalyi hulláma. A távolságtartás szellemében a tematikus fotóalbumokra helyeztük a hangsúlyt, ezért önkénteseink a helyi értékeket vették célba. Ezzel párhuzamosan olasz önkénteseink folytatták grafikai képzésüket az érdeklődő fiatalok számára, és népszerűvé váltak körükben a videóinterjúk készítése is. Márciustól idén is elindíthattuk az Empowered by Nature programunkat. Ebben 10 ország közel száz fiatalja segítette a hortobágyi természetvédelemmel foglakozó non-profit szervezetek értékmentő munkáját október végéig másfél hónapos időszakokban. Május elején egy 10 napos képzésen vettünk részt Bulgáriában az “InclusiOFF – Let’s turn it ON” programban egy helyi művészeti iskola vendégeként.

A nyári szünet beköszöntével és a járvány-korlátozások enyhülésével folytattuk tovább a kulturális eseményfotózás mellett a Using Theatre to Make Politics nemzetközi programunkat (előadások itt). A több mint egy hónapos munka meghozta gyümölcsét: bemutattuk közönség előtt ez év első performanszát. A nagy sikerű előadás kiváló felkészítésnek bizonyult arra, hogy meg tudjuk rendezni a régóta tervezett fórumszínházas nemzetközi találkozónkat a Campus Fesztiválon. Ezzel párhuzamosan önkénteseink bemutatták a fesztivál közönségének az ESC nemzetközi önkéntes programot.

Augusztusban 6 fiatal és 2 csoportvezető indult el Debrecenből Struga-ba (Észak-Macedónia), hogy képviselje hazánkat és a szervezetünket a CUTE (Coopearte, Undrestand, Tolerate, Empower) ifjúsági cserén. Ebben a projektben legutóbb 2019-ben találkoztak a fiatalok Hortobágyon, ezúttal új résztvevőkkel kiegészülve folytatták a közös munkát egy békésebb közösségért.

Ahogy minden évben idén is, szeptemberben megjöttek az új önkéntesek. A hónap végén zártuk a Using Theatre to Make Politics programunkat  Balestrandban (Norvégia). A projekt keretében az újsághír színház és a törvényalkotó színház módszertanáról magyar és angol nyelvű, gyakorlatokkal teletűzdelt kézikönyveket is készítettünk. A kézikönyvek letölthetőek innen online. Októberben élő könyvtárat szerveztünk az InclusiOFF nemzetközi program folytatásaként, amit hangulatos eszem-iszommal kötöttek össze önkénteseink. A projekt félidős találkozóján Zadarban (Horvátország) is mi képviseltük Magyarországot. Itthon még frissen egy módszertani bemutatót szerveztünk, ami az Elnyomottak Színházának technikáját tanítja meg tanároknak, oktatóknak és ifjúsági szakembereknek. November végén szerveztük meg a még 2019 végén balkán partnerekkel indult Beyond magyarországi képzését. Idén is megrendeztük a hagyományos hortobágyi Mikulás hétvégét. Az évet az InclusiOFF nemzetközi program madeirai képzésével zártuk.

A Tempus Közalapítvány a debreceni önkéntes projektünket minta projektnek választotta, kiemelkedő ifjúsági munka a digitalizáció területén indokkal, ami azon túl hogy nagyon szuper visszajelzés volt, egy pár promóciós kisfilm készítésével is együtt járt, amelyek itt láthatók.

A közösség ereje – Külföldi önkénteseket fogadni jó

Hang-Kép Kulturális Egyesület – Önkéntesfogadás & digitalizáció