2022

Az év első hónapjában önkénteseinkkel a pandémia lecsengése miatt megszakítás nélkül folytathattuk az előző évben megkezdett munkát. Ez különösen a fagyott pusztában élő állatok számára volt fontos, két hősünk a farkasordító hidegben is helyt állt. A fiatalok sorsának követésére jó alkalom volt új és régi önkénteseinkkel szervezett találkozónk. A téli Debrecen remek lehetőséget adott a fotózási programunk újraindítására. Az egyetemi diákélet februári újraéledése is remek mozgóképes témát adott fiataljainknak. A tavasz az események éledését is meghozta, önkénteseink a kulturális rendezvényeket is elkezdték támogatni angol nyelvű képes tudósításaikkal. Átköltözött Nógrádba egy régi barátunk: egyesületünk lakókocsija felújítás után új életet kezd egy patak partján. A pandémia miatt megszakadt együttműködések folytatására „látóutat” szerveztünk szolnoki és kecskeméti ifjúsági szervezeti partnereinknél. A hónap végén Szarajevóban vettünk részt a pandémia miatt kicsit elhúzódott The Beyond… Erasmus+ KA2 programunk képzésén. Áprilisban két fiatalunk képviselte egyesületünk érdekeit egy partnerépítő találkozón Franciaországban. A hortobágyi állatmentés és a debreceni médiaprogramunk közben rutinos munkatársunk vitte ki fiataljainkat médiatudatossággal foglalkozó ifjúsági cserére Burgosba. A tavaszi zsongás az ifjakat is elkapta Hortobágyon: a csoportos önkéntes programunk felkészítő képzései is elindultak. Máris egy hagyományos húsvéti ünnepet ismerhettek meg a külföldi önkéntesek. Az áprilist egy portugáliai találkozóval folytattuk. Itt ismerkedtünk meg több zöld, befogadással foglalkozó szervezet tevékenységével. A hónapot egy hortobágyi találkozóval zártuk, ahol a mályi madármentő állomás munkájával is megismerkedhettek a fiatalok. Májusban a The Beyond… program olaszországi cseréjén vettek részt és Norvégiában a pandémia miatt elmaradt képzésen képviselték Magyarországot fiataljaink. A tavaszi „látóút” folytatásaként a dunántúli partnereink közül kerestünk fel kettőt Pécsett és Magyaralmáson. Az idei „Egyél részt!” találkozónkon a hortobágyi helyi segítőinket vendégelték meg önkénteseink a hazájukra jellemző ételekkel. A falatozás mellett egy jó ízű beszélgetésre is sort kerítettünk.

Ha június: akkor új önkéntes csoport munkája indul Hortobágyon és videó képzés Debrecenben. Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg önkénteseink a Hortobágyi Állatpark első nemzetközi puszta-olimpiáját. Július Debrecenben zártuk a “InclusiOFF – let’s turn it ON” 2 éves, 6 ország együttműködésével zajló Erasmus+ KA2-es programunkat. A találkozóknak egyesületünk székháza adott otthont.  Július és augusztus hagyományosan „főszezon” mind a hortobágyi és a debreceni önkénteseink és tagsága számára. Inkább csak különlegességeket érdemes kiemelni: például a The Beyond… programunk belgrádi nemzetközi képzését, vagy egy kellemes találkozónkat réges-régi önkénteseinkkel a balatonföldvári strandon. Az idei workcamp megszervezésére Franciaország volt a soros. Az augusztus 20-i ünnepkör a Hortobágyi Madárkórházban a gyógyult madarak természetbe való visszaengedésével kezdődik. Itt van az ősz… és a szeptemberi puszta újabb önkéntes csoportja. Emellett a debreceni médiacsoport is új tagokkal bővült. Nekik is megtartottuk a kezdőknek járó fényképezési és szerkesztési képzésünket. Képzés01 Képzés02

Októberben a Nemzeti Iroda konferenciáján találkoztunk régi barátainkkal. Október végén tartottuk meg az idei év nemzetközi ifjúsági képzését Act it Out címmel, amelynek különlegessége számunkra az volt hogy egy régi önkéntesünket kértük fel társképzőnek. A 30 fős nemzetközi képzés célja az volt, hogy új módszerekkel vértezze fel az ifjúsági munkásokat, elsősorban a képszínház, a fórum színház és az újsághír színház módszertanának megismertetése és gyakorlati elsajátítása volt a célunk a 10 nap során.

És ha november, akkor a Magyarországon segítő ESC önkéntesek egy részének félidős találkozóját tartottuk meg a nemzeti iroda felkérésére Visegrádon. A december az összegzés és a számadás ideje volt, amikor köszönetet mondtunk mindenkinek az éves munkájáért.