2012

Több felkérést is kaptunk kistelepüléseken működő ifjúsági szervezetektől, hogy segítsük a helyi fiatalokat abban, hogy egyfajta médiaszakköröket, klubokat, helyi közösségeket alakítsanak ki. A fiatalok számára vonzó a média világa, megtanulni az egyes filmes, fotós fogásokat, így ezért hamarabb kimozdulnak a számítógép mellől és elmennek a helyi közösségi térbe, hogy erről tanuljanak. Ugyanakkor a filmezés, valamint a kapcsolódó anyaggyűjtés és felkészülés csapatmunkát igényel, ami együttműködésre ösztönzi a fiatalokat, és így lesz a közösségépítés kiváló eszköze. A foglalkozások során próbáltuk a fiatalokat arra ösztönözni, hogy helyi értékeket dolgozzanak fel a kisfilmekben, így más helyi lakosokkal, egyéb csoportokkal és sok esetben az anyaggyűjtés során idősebb emberekkel is kapcsolatba kerültek, ami komoly hozzáadott értékkel bírt a helyi közösségek életében.

interreg01

Az év során egy újabb ifjúsági kezdeményezést valósítottunk meg nagyváradi partnerünkkel, amelynek keretében debreceni és nagyváradi, illetve a Partium Egyetemen tanuló székely fiatalok közösen dolgozták fel az ifjúsági részvétel és érdekérvényesítés kérdését, és más fiatalokat is informáltak a helyi és nemzetközi önkéntes programokról a Campus Fesztiválon és a Nagyerdei Strandon.

Folytattuk a Hajdú-Bihar és Bihar megye természeti és épített értékeit, hagyományait és gasztronómiáját bemutató TV sorozatot. A CBP projekt keretében újabb kommunikációs képzéseket szerveztünk, még több embert elérve a határ mindkét oldalán. Kapocs címmel egy újabb TV műsor sorozat készítésébe kezdtünk bevonva a képzéseken résztvevőket.

Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében újabb fiatalok csatlakoztak csapatunkhoz, továbbá még egy 15-20 fős helyi önkéntes csoporttal is dolgoztunk az év során. A teljesség igénye nélkül néhány videós munkánk a rocksuliról, a félévi koncertről, több szemszögből, vagy a helyi közösségekről.

Több promóciós videót is készítettünk az Európai Önkéntes Szolgálatról (EVS) és a debreceni nemzetközi diáklehetőségekről is.

A debreceni Amerikai Kuckóval közösen egy nyári női vezetőképző tábort szerveztünk Girls Rock Our World (GROW) címmel Hortobágyon. A résztvevő középiskolás lányok a nyilvános beszéd mellett a csapatszerepeket és az együttműködés fogásait ismerhették meg a gyakorlatban. Hortobágyon egy EVS megérkezés utáni képzést is szerveztünk a hazánkban tartózkodó külföldi önkénteseknek.

Nagyon sok képzés, ifjúsági program, tábor és számtalan forgatási helyszín jellemezte az évet, amit csakis egy ilyen jó csapattal lehetett megvalósítani.

Közhasznúsági jelentés 2012

Add a Comment