2016

Az év elején a tavalyi munkákat folytattuk, vagyis folyamatos ingyenes eseményfotózást biztosítottunk civil partnereink rendezvényein. Az így elkészült fényképekkel támogattuk a non-profit kulturális szervezetek munkáját. Ezek rögzítését és szerkesztését önkéntes munkában végezték a Hang-Kép Egyesület munkatársai. Ingyenes nyilvánosbeszéd tréningünkön a Kosár közösségi térben vasárnap délutánonként egészen tavaszig vehettek részt civil szervezetek tagjai, munkatársai és önkéntesei. Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében újabb fiatalok kezdték el segíteni munkánkat, akik kezdetben az egyesület kulturális eseményfotózási munkájának fogásait kezdték elsajátítani. Konyhás István a Terepszemle Stúdió fotóriportere vezette be a fiatalokat a szakma rejtelmeibe. Az ifjú EVS önkéntesek idén is felfedezték és megörökítették Debrecent a saját szemszögükből /Nata, Mirko, Laci és Emili benyomásai/. Márciusban a Youth4Media hálózat teljes jogú tagjává választották egyesületünket. Közösségünk rendszeres jószolgálati tevékenységét folytatta tovább a Debrecen Bike Maffia és a Művésztér Egyesület partnereként, az önkéntes hajléktalanellátás és a szegénység hatását enyhítő akcióinkban. Videofelvételt készítettünk a Kosár közösségi hely számára önkéntes munkában. O Szabó István adta elő a Lúdas Matyi és a Galibás Mátyás darabokat a költészet napján.

husvet easter trip team

A húsvéti locsolkodásunk idén sem maradt el, ezúttal egy pallagi túrával kötöttük össze. A magyar és külföldi Debrecenben élő fiatalok megismerkedtek a hagyományos tojásfestési technikákkal és a locsolóversekkel. Ahogy minden évben, így idén is kitelepültünk a Debreceni Egyetem International Event -jére. Az idei helyszínt a Nagyerdei Víztorony biztosította, ahol kvízjátékokkal, motivációs és EVS tanácsadással gazdagítottuk az ide látogató magyar és külföldi fiatalok tudását. 2016 GROW ladies

Az Amerikai Kuckó Debrecen felkérésére immár negyedik éve szerveztük meg Hortobágyon az USA kormánya által folyamatosan támogatott GROW Camp – angol nyelvű női vezetőképző tábort. Az ingyenes angol nyelvű táborban 15 középiskolás lány vett részt és munkatársaink és önkénteseink segítségével fejlesztette kommunikációs készségeit, elődadásmódját és csapaton belüli együttműködés-készségét. A meghívott eladók segítségével projekt menedzsmentet, vállalkozói és vezetői készségeket is elsajátítottak a lányok.

Az Amerikai Kuckó Debrecennel közösen jelentünk meg a Campus fesztiválon. A 3 nap alatt mintegy 500 fiatalt informáltunk az uniós ifjúsági programokról, az amerikai ösztöndíj lehetőségekről, illetve a két szervezet programjairól és szolgáltatásairól.

Hajdúhadházon az évek óta segített ifjúsági csoportunk számára újabb programot indítottunk a Szegénységellenes Hálózat támogatásával. A fórumszínház eszközeivel egy egyhetes felkészítés után a helyi fiatalok egy előadás keretében dolgozták fel a társadalmi kirekesztés és az elnyomás különböző formáit.

Egész éves előkészítő munkánk eredményeképpen Back to Nature címmel egy közel két hetes önkéntes nemzetközi építőtábort szerveztünk a Hortobágyon. A német, francia és magyar fiatalokból álló munkások a Hortobágyi Madárkórház és Park új vízelvezető rendszerének és térburkoló felületeinek kialakítását és szabadtéri fa eszközeinek felújítását végezték el. Az árokásás, a betonozás és a famunkák mellett az ifjak megismerhették a térség természeti és kulturális szépségeit is.

workcamp hortobagy

Egyesületünk évek óta támogatja a Debrecenben élő külföldi fiatalok helyi és a helyi fiatalok nemzetközi kulturális kapcsolatainak fejlődését. Ennek a missziónak hagyományos seregszemléje a Debreceni Egyetem Külügyi Börzéje. Az immáron 13. alkalommal megrendezett kiállításon az Európai Önkéntes Szolgálatról és a debreceni önkéntes lehetőségekről játékos ismeretterjesztő foglalkozásokat tartottunk.

A Debreceni Ifjúsági Ház felkérésére az 1956. október 23-ai forradalmat ünneplő kulturális programokat rögzítettük videóra. Mint minden évben, most is elindítottuk az ingyenes őszi nyilvánosbeszéd tréningünket. Ezúttal a Víztorony fogadott be minket a vasárnap délutáni foglalkozásokra. A két hónapos kurzus karácsony előtt zárult. Az évet az egyesület székházában minden évben megtartott Mikulás ünnepséggel zártuk.

Add a Comment