2019

Még 2018 októberében indítottuk útjára az American Corner Debrecen felkérésére ingyenes angol nyelvű nyilvános beszéd tréning sorozatunkat, melyet a téli szünet után januárban folytattuk. Paula Quintás López önkéntesünkkel ismét életre keltettük a spanyol társalgási klubot az amerikai kuckóban. Ezzel párhuzamosan Malin Klingenberg német önkéntesünk az Ifjúsági Házban kezdett neki a szintén ingyenes, heti rendszerességű német társalgásnak. Újraindult az egész éves napi rendszerességű szolgálatunk, vagyis ingyenes eseményfotózással és angol nyelvű tudósítással támogattuk a debreceni non-profit szervezetek rendezvényeit. Ehhez a munkához csatlakoztak újabb önkénteseink Franciaországból és Olaszországból.

Márciustól a Wáli István Református Cigány Szakkollégium felkérésére a magyar nyelvű nyilvános beszéd tréning sorozatot tartottunk. Március közepén Mariborba (Szlovénia) küldtük 4 önkéntes segítőnket egy nemzetközi ifjúsági munkás képzésre, amelynek témája az interkulturális elfogadás volt. Ezalatt két munkatársunk Macedóniában járt előkészíteni a nyári ifjúsági cserénket. Március végén három kollégánk Norvégiába utazott egy képzésre, amelynek a célja az volt, hogy ifjúsági munkásként új módszereket dolgozzanak ki arra, hogy az ifjúsági csoportok elfogadóbbak és nyitottabbak legyenek a más kulturális háttérrel bíró közösségek irányában. Áprilisban az önkéntesekkel és tagokkal közösen rendbe szedtük az egyesület udvarát. Még ebben a hónapban Párizsba küldtük ki középiskolásainkból és felnőtt kísérőinkből álló delegációnkat az első világháború befejezésének 100-dik évfordulója lakalmából megrendezett nemzetközi programra. Májusban érkeztek az első önkéntesek a Hortobágyi Madárkórház javára szervezett nemzetközi programunkba az Erasmus+ rövid távú csoportos önkéntesség keretén belül.

Ezalatt fogadtuk újabb finn önkéntesünk féléves szolgálatának előkészítő látogatását. E hónap közepén Madeirán a közösségi színházi módszert meghonosító nemzetközi program keretében egy képzés valósult meg, ahová négy munkatársunk utazott el, akik a módszer multiplikátoraivá váltak. Június derekán a hortobágyi természetben töltöttünk egy bő hetet nagyrészt hátrányos helyzetű magyar, francia és német fiatalokkal, ahol a színház módszereivel dolgoztunk a béke témáján. A hónap végén ugyanitt szerveztünk egy ingyenes nemzetközi ifjúsági cserét Values (Értékek) címmel, ahol a mieinknek alkalmuk nyílt az angol nyelvtudásukat elmélyíteni. Július elején szerveztük meg a márciusban előkészített strugai (Macedónia) ingyenes nemzetközi ifjúsági cserénket. A négy ország fiataljaiból álló táborban a mieink tíz napot töltöttek el a többiekkel együtt az Ohridi-tó partján.

A hónap utolsó hetében egy újabb ingyenes nemzetközi ifjúsági cserét szerveztünk Hortobágyon CUTE (Cooperate, Understand, Tolerate and Empower) címmel és a moldvai (Románia) Botosaniba utazott egy csapat. Ezt követően fogadtuk az augusztusi Európai Szolidaritási Testület fiatal önkénteseit. A madárkórház dolgozói nagyon hálásak voltak a nyári szezon végén érkező segítő kezeknek. Elődeikhez hasonlóan a nemzetközi légiósok nemcsak a madárpark felújításában, hanem az állatok ellátásában és gyógyításában is segítettek. Augusztus közepén egy tíznapos stuttgarti építőtárborba küldtünk önkénteseket. A német-francia-magyar csapat egy ifjúsági táborhely felújításában és új közösségi terek kialakításában segédkezett.

Véget ért a nyár és szeptember elsejével megérkeztek 2019 utolsó rövid távú csoportos önkéntesei a madárkórház segítése érdekében, ezúttal is egyesületünk koordinálta a projektet és segítette beilleszkedésüket és magyar nyelvtudásukat egy képzés szervezésével. A fiatalok a zsúfolt nyári szezon után az idő hiánya miatt kimaradt festésben, ároktisztításban, bagolyvár betonozásban és szöcskegyűjtésben segítettek a kórház dolgozóinak. Megérkeztek német és belga hosszú távú önkénteseink is akik már szeptemberben elindították a német társalgási klubot, ezúttal is a Debreceni Ifjúsági Házban. Még e hónap végén kezdtük el a Szent József Gimnázium diákjaival a közösségi színház fejlesztési projektünk debreceni programját, melyet novemberi végi és december elejei előadásokkal zártunk.

Októberben a nyári táborok utáni hétköznapok az újak számára a tanulás, a régiek számára a támogatás szolgálatát hozták. Még ebben a hónapban magyar fiatalokat küldtünk egy spanyolországi médiaképzésre. Novemberben részt vettünk Nyitrán (Szlovákia) egy tíznapos nemzetközi médiatudatossággal foglalkozó szemináriumon. A lengyel, cseh és szlovák egyetemisták között középiskolásaink ragyogóan helytálltak. Az évet a minden évben rendszeresen megtartott Mikulás ünnepséggel zártuk, most nem az egyesület székházában, hanem a helyi közösség meghívására Hortobágyon. Ez a csapatépítés mellett alkalmat adott egy kis éves számvetésre és jövőtervezésre is.

2019-ben összességében mintegy 190 magyar fiatal kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen valamelyik nemzetközi vagy hazai programunkon, önkénteseink és kollégáink számos képzésen fejlesztették ifjúságszakmai és nemzetközi tapasztalataikat, továbbá mintegy 30 magyar és 52 nemzetközi önkéntes kapcsolódott be a munkánkba (norvég, finn, észt, lett, angol, lengyel, román, macedón, német, francia, belga, olasz, spanyol, portugál, görög, nigériai és brazil fiatalok).