2020

Az új évben folytattuk tovább német önkénteseinkkel az ingyenes, heti rendszerességű német társalgást az Ifjúsági Házban. Újraindult az egész éves napi rendszerességű szolgálatunk, vagyis ingyenes eseményfotózással és angol nyelvű tudósítással támogattuk a debreceni non-profit szervezetek rendezvényeit. Ehhez a munkához csatlakoztak újabb önkénteseink Olaszországból, Németországból, Tunéziából, Spanyolországból és Iránból.

Tovább folytattuk a Szent József Gimnázium diákjaival a közösségi színház fejlesztési projektünk debreceni programját, melyet februári előadásokkal teljesítettünk ki. Márciustól a Szent László Domonkos Plébániában elindítottuk a magyar nyelvű társalgási klubunkat, ahol önkénteseink és segítőink segítségével ingyenesen gyakorolhatott bárki, akinek igénye merült fel erre. A klub vezetését egy magyar nyelvet tanító oktatóra bíztuk, így a Debrecenben élő külföldiek számára színvonalas fejlődést biztosíthattunk heti rendszerességgel egész évben.

A tavaszi Covid-19 világjárvány korlátozásait követve önkénteseink az kulturális eseményfotózásról a szabadtéri épület-, tárgy és természetfotózásra helyezték át a hangsúlyt. Májusban érkeztek az első önkéntesek a Hortobágyi Madárkórház javára szervezett nemzetközi programunkhoz az European Solidarity Corps rövid távú csoportos önkéntesség keretén belül. Az előírásoknak megfelelően csak a már itt élő fiatalokat fogadtuk, segítségükkel fel tudtuk készíteni a kórházat a természet ébredését követő szezonra. A több éves gyakorlatnak megfelelően ezt a programunkat idén is szeptember végéig folytattuk. Július elején – a tavaszi járvány lecsengését követően – a HAHA Egyesület partnereként – találkozót szerveztünk a térségünkben dolgozó Európai Szolidaritási Testület (ESC) önkéntesek és szervezeteik számára. A Nagyerdei Víztorony kerthelyiségében a mieink mellett a Központ Egyesület és a Hortobágyi Madárkórház fiataljai beszélgettek és játszottak a fiatalokkal, miközben tájékoztatták őket az önkéntes programokról.

E hónap végén – szabályok betartása mellet – idén is alkalmunk nyílt megszervezni rendszeres ingyenes nyári napközis táborunkat Hortobágyon. Az Ökumenikus Segélyszervezet partnereként és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával megvalósuló programunk célja az volt, hogy a résztvevő fiatalok különböző színházi eszközök használatával (image színház, fórum színház, újságpapír színház) megismerjék a hazai játék és szerencsejáték helyzetet és felhívják kortársaik figyelmét a játékszenvedély és függőség veszélyeire.

Ezt követően Csengeren tartottunk egy ingyenes nyilvánosbeszéd és kommunikációs képzés sorozatot, aminek a célja a fiatalok helyben maradásának az ösztönzése volt. Augusztusban Hortobágyon a látogatók számára mutattuk be a European Solidarity Corps önkéntes programjaiban rejlő lehetőségeket.

Véget ért a nyár és fokozatosan megérkezett a Covid-19 világjárvány őszi hulláma. Októbertől fokozatosan csökkent a kulturális programok száma, ezért önkénteseink figyelme is egyéb tematikus fotóalbumok és videók felé fordult. Az év vége is hasonlóan telt mint az egész év: számos programunk elmaradt, vagy a következő évre csúszott át. Sok eseményünk viszont – bár átalakult az online térben – megmaradt és sok új hozzáadott értékkel gyarapodott. Közülük az egyik éppen év végére esett: a hortobágyi rövid-távú csoportos önkéntes programunk tapasztalatait oszthattuk meg a Tempus Közalapítvány felkérésére. A körülmények ellenére, összességében sikeres évet zártunk, hiszen a tervezett tevékenységek döntő többségét megvalósítottuk.